سه شنبه ٢٨ خرداد ١٣٩٨

اخبار > انتشار کتاب «سیاست بریتانیا در منطقه غرب آسیا: مختصات راهبردی (2016-2017)»

انتشار کتاب «سیاست بریتانیا در منطقه غرب آسیا: مختصات راهبردی (2016-2017)»

به همت موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام؛ کتاب «سیاست بریتانیا در منطقه غرب آسیا: مختصات راهبردی (2016-2017)» تألیف: کمیته منتخب روابط خارجی مجلس اعیان بریتانیا و ترجمه محمدمهدی صادقی – امیرعلی عبدالله‌زاده با قیمت 20.000 تومان منتشر شد.

عنوان‌: سیاست بریتانیا در منطقه غرب آسیا: مختصات راهبردی (2016-2017)

تألیف: کمیته منتخب روابط خارجی مجلس اعیان بریتانیا

ترجمه: محمدمهدی صادقی امیرعلی عبدالله‌زاده

طرّاحی جلد: سعید محمودی

ویرایش ادبی: سیّدمحمّدباقر موسوی

صفحه‌آرایی: ناهید آقامیرزایی

ناظر فنی چاپ: سیدمحمدباقرموسوی -سعید محمودی

نوبت‌ چاپ‌: اول (مرداد ماه 1397)

چکیده:

خاورمیانه بزرگترین چالش را برای تصمیم‌گیران سیاسی در هر منطقه از جهان ایجاد می‌کند. منطقۀ خاورمیانه و شمال آفریقا درحال تغییرات زمین‌ساختی است. مردم این منطقه- به‌ویژه نسل جوان- تحت تأثیر فناوری جدید قرار گرفته‌اند و اقتدار سیاسی را با شدت بیشتری مورد سؤال قرار داده‌اند. نتایج بهار عربی، جهان و تصمیم‌گیران سیاسی در بریتانیا و جهان را ناامید و در برخی موارد آنها را شگفت‌زده و گمراه کرد. منطقه دچار خشونت است و به‌خاطر درگیری داخلی و بین دولتی و تقسیم‌بندی‌های فرقه‌ای دچار آشوب می‌باشد. ساختار قدرت مرکزی از بین رفته است و بازیگران غیردولتی فعال شده‌اند که هر دوی اینها نشانۀ ضعف دولت و تشدید تهدیدات علیه دولت است. مبنای اقتصادی جامعه یعنی صادرات منابع نفتی در معرض تهدید قرار دارد.

برای حفظ این منطقه که به‌خاطر درد ناشی از آشفتگی‌های تاریخی و روبرو بودن با چالش‌های بزرگ است، بریتانیا باید به حضور فعالانۀ خود ادامه دهد. بریتانیا در این منطقه منافع اساسی اقتصادی و امنیتی دارد. علاوه‌براین، هر حادثه‌ای که در خاورمیانه اتفاق می‌افتد، در این منطقه نمی‌ماند. پناهندگان و تروریسم، نتایج آشوب و ناامنی در این منطقه هستند.

سیاست بریتانیا برخلاف گذشته، همواره منطبق بر این شرایط جدید نیست، تردید و ابهام‌ها در این سیاست زیاد است و ما دریافتیم که نازسازگاری‌هایی وجود دارد. اقداماتی از روی بی‌میلی و گاهی غفلت وجود دارد. حضور فعالانۀ بریتانیا باید تداوم داشته باشد و توسعه یابد، ولی باید مبتنی بر فرض‌هایی باشد که به‌طور مبنایی مورد بازبینی قرار گرفته‌اند و در طول قرن گذشته، سیاست بریتانیا را جهت‌دهی می‌کردند. حضور فعالانۀ بریتانیا باید اعتدالی و واقع‌بینانه باشد و بریتانیا "تعهد اخلاقی نسبت به کاری که نمی‌تواند آن را انجام دهد، ندارد".

خلاصه اینکه، نقش آشکار بریتانیا در شرایط جدید تحت تأثیر ملاحظات زیر قرار دارد:

·      بریتانیا نمی‌تواند دور و برکنار از آشفتگی و بی‌ثباتی منطقه باشد، به هر حال شناخت راه‌حل‌ها دشوار است. چالش‌های سختی توسط منطقه تحمیل می‌شود و بریتانیا باید با آن مواجه شود.

·      همکاری نزدیک با قدرت‌های دیگر و نیروهایی که خارج از حیطۀ حکومت قرار دارند، در هر زمان ضروری است. این موضوع احتمالاً به معنای کاهش اتکا به رهبری آمریکا در منطقه و همکاری نزدیک‌تر با قدرت‌های خارج از منطقه است - البته بستگی به این دارد که آمریکا در عمل از خاورمیانه چرخش داشته باشد یا نه-. نقش چین افزایش زیادی یافته و در بخش زیرساختی خاورمیانه ادعای جاه‌طلبی دارد و ژاپن البته در زمینه‌هایی که کمتر کلیدی است به‌طور گسترده‌ای در منطقه حضور یافته است.

·      بریتانیا باید مهارت‌های مشهور خود را برای فهم و احترام به فرهنگ و رسوم کشورها، جامعه و اجتماعات این منطقه تقویت کند و همزمان بر روی انگیزش‌ها در جهت دولت‌سازی یا دستورالعمل دفاع همه‌جانبه از اینکه مردم چگونه بر خودشان حکومت کنند و یا در مورد تفاوت‌های خودشان تصمیم‌گیری کنند، پایداری کند. رویکردهای بریتانیا در مورد کشورهای مختلف، به‌خاطر حساسیت، نیازمند متناسب‌سازی است.

·      روابط در منطقه باید شفاف شود و مبتنی بر ابعادی فراتر از اقتصاد و امنیت باشد. ابعاد فنی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی هم باید مدنظر باشند و به موضوعات حساسی نظیر راحتی سفر (به بریتانیا) و میزان خوشایندی مردم(بریتانیا) نسبت به دانشجویان باید توجه کرد. در صورت مدیریت نادرست این موارد، نفوذ بریتانیا بر مردم منطقه و دوستانه بودن روابط فیمابین، تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت.

·      مداخلۀ نظامی، البته همواره در ائتلاف با طرف‌های مشتاق، در حالی که دیپلماسی و گفتگو جواب ندهد، غیرقابل اجتناب است. ولی در موارد بسیار محدود لازم است و بیش از آنکه با خشونت همراه باشد، باید با اهداف سیاسی و دیپلماسی گسترده عجین شود. طیف گسترده‌ای از فناوری‌ها و توانایی‌های امنیتی و دفاعی در جهت روبرو شدن با چنین احتمالاتی باید حفظ شود.

·      با این‌حال، منابع عقلانی، دیپلماتیک و قدرت نرم باید به‌طور کامل استفاده شود. با تأثیرات غیردولتی و قدرت مرکزیت‌زدایی شده که برای فعالیت با جوامع خاورمیانه در حال افزایش است، بریتانیا نیاز خواهد داشت تا مواضع سیاسی و سیستم فعال مرتبط با این جوامع را به‌روز کند و بر روند اصلی نظرات در این منطقه تأثیر گذارد.

·      در حالی که مسیرهای دولتی از کار افتاده است، نیاز به ایجاد ارتباطات غیردولتی خواهد بود. البته هر دو نیازمند تقویت هستند تا توسعۀ اجتماعی و اقتصادی بهتر شود و از امنیت داخلی حفاظت شود.

·      باید این فهم وجود داشته باشد که روبرو شدن با چالش‌های خاورمیانه، توسط یک کشور، یا اروپا و یا حتی غرب امکان‌پذیر نیست و این یک موضوع جهانی و تهدیدات آن هم جهانی است و به منابع جهان پساغربی نیاز است تا سقوط و آشفتگی به صلح پایدار و شکوفایی تبدیل شود. همکاری با آسیا که ارتباطات آنها با خاورمیانه در حال افزایش است و نیز روسیه باید بخشی از راهبرد آینده باشد.

در هنگام انتشار این نوشته، بریتانیا در بحبوحۀ کمپین انتخاباتی و مذاکرات برای خروج از اتحادیۀ اروپا قرار دارد. لذا غیرقابل اجتناب است که توجهات از خاورمیانه به سمت خروج از اتحادیۀ اروپا منحرف شود؛ ولی فراموشی و انزوا در جهان شاید غیرمنطقی باشد. بریتانیا باید به حضور فعالانه و فعالیت خود در منطقه ادامه دهد. تغییر شگفتی در جایگاه سیاست خارجی بریتانیا در حال انجام است و یک فرصتی است که باید غنیمت شمرده شود و موضع طولانی‌مدت و دولت‌های متوالی بریتانیا مورد بازبینی قرار گیرد. امید داریم که این گزارش به دولت جدید بریتانیا، راهنمایی ارائه کند و بحث‌هایی را در مورد سیاست بریتانیا برانگیزد و از یک رویکرد کاربردی و جدید در قبال این منطقه حمایت کند.

١٩:٢١ - سه شنبه ١٤ اسفند ١٣٩٧    /    عدد : ٦٤٣    /    تعداد نمایش : ٢٢٤