دوشنبه ٠٢ ارديبهشت ١٣٩٨

اخبار > انتشار کتاب «امنيت اقتصادي بُعد فراموش شده امنيت ملی»

انتشار کتاب «امنيت اقتصادي بُعد فراموش شده امنيت ملی»

به همت موسسه چاپ و انتشارات دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام؛ کتاب «امنيت اقتصادي بُعد فراموش شده امنيت ملی» تالیف: شیلا آر. روئیس و ترجمه: دکتر حسین روزبه، دکتر ساسان زارع با قیمت 15.000 تومان منتشر شد.

مشخصات کتاب

عنوان‌: «امنيت اقتصادي بُعد فراموش شده امنيت ملی»

تألیف: شیلا آر. روئیس

ترجمه: دکتر حسین روزبه، دکتر ساسان زارع

ویرایش ادبی: سیّدمحمّدباقر موسوی

ناظر فنی چاپ: علی کلهر- سعید محمودی

نوبت‌ چاپ‌: اول (شهریور1397)

درآمد

شالوده قدرت و نیرومندی امریکا را باید احیا کنیم. در درازمدت، رفاه و به‌روزی مردم امریکا موجب قوت و نیرومندی این کشور در جهان میشود. به ویژه، زمانیکه اقتصاد ما به شکلی جدانشدنی به اقتصاد جهانی پیوسته است. رفاه و پیشرفت ما سرچشمه قدرت ماست و زمینه ساز تدارک امور نظامی، انگیزۀتلاشهای دیپلماسی و اقدامات توسعه طلبانه و نیز منبع سرشار نفوذ و برتری ما در جهان (استراتژی امنیت ملی ایالات متحده، می.)2010 در تاریخ 24تا 25 آگوست ، 2010 دانشگاه دفاع ملی، کنفرانسی با عنوان «امنیت اقتصادی:بُعد مغفول مانده امنیت ملی»، برگزار کرد. این کنفرانس به شاخص اقتصادی امنیت ملی می‌پرداخت. اقتصاد برای سالها پدیدهای بدیهی و خودبه خودی به حساب آمده و رابطه اش با امنیت ملی غالباً مغفول مانده و بد فهمیده شده است؛ اما باید دانست که نیرومندی آن، شالودهامنیت ملی را تشکیل میدهد. طی دو روز، سخنرانان و شرکت کنندگان در قالب شش کارگاه مباحثه ای، پیچیدگی و غنای این موضوع را بررسی کردند و عناصر عمده آن را که سیستم وار به صورتی تعاملی عمل می کنند، برشمردند و درنهایت، جنبه ها و اجزای اقتصادی امنیت ملی را تعریف کردند.

همزمان که ملتها لزوم استفاده از ابزارهای حل مسئله را در بستر نظام‌مند جهانی درک می کنند، این چارچوب، برای کشف اصل موضوع و مسئله محوری به کار می آید؛ چراکه طبق گفته آلبرت انیشتین، «نمیتوان با همان شیوه اندیشیدنی که مسائل را آفریده، کمر به حل آنها بست». به همین ترتیب، مجموعه پاسخهای خطی که روزگاری به کار حل مسائل آسان می آمد، کارایی چندانی در سیستم های پیچیده جهانی ندارند.

این کنفرانس به منظور ایجاد و توسعه استراتژی کلانی برگزار شد که اقتصاد کشور را به عنوان زیرسیستم امنیت ملی دربر می گیرد. کارگاهها و سخنرانیهای اصلی از نظرگاههای ِ سیستمی متفاوتی به شاخص اقتصادی قدرت ملی می نگریستند. این نظرگاهها ازجمله نقش قرضه، دولت، توانمندی صنعتی، علوم، انرژی، تکنولوژی و سرمایه انسانی، به پیدایش نگرشی نظام‌مند به همه کارهایی انجامید که برای رشد درک و آگاهی از شاخص اقتصادی قدرت ملی میتوان انجام داد. مقالات برگزیده در کنفرانس که نمایانگر این نگرشها هستند، در این کتاب عرضه شده اند.

فصل اول، متن مکتوب شده سخنرانی افتتاحیه دیوید واکر است. او مدعی است که چنانچه از شاخص اقتصادی قدرت ملی غفلت کنیم و آن را بد بفهمیم، خطر اصلی برای کشور، قرضه ملی و آثار ناخواسته آن برای نسلهای آینده است. استدلالهای او برای سیاست سازان و شهروندان، هشدارآفرین و حیاتی است. مقاله او رهیافتی معقول ارائه میدهد تا در مؤسسات مالی و اعتباری کشور به موقع اجرا شود.

نقش و جایگاه امریکا در جهان، مبتنی بر خبرگی و توانمندی نظامی و اقتصادی آن است.در فصل دوم، جان مورتون ردپای ریشه های تاریخی اقتصاد و نقش آن را در تقویت جایگاه ابرقدرتی این کشور دنبال میکند. پیشنهاد او این است که ایالات متحده به استراتژی کلان اقتصادی نیاز دارد. او همچنین راه پیش رو را ترسیم میکند.

امنیت اقتصادی قرن بیست و یکم، ممکن است بدون منبع واحد پایدار انرژی تأمین شود؛ اما بدون انرژی کافی برای تأمین منابع تمدن معاصر، امنیتی در کار نیست. کیس کولی در فصل سوم، رهیافت خود را درباره برنامه انرژی توضیح میدهد. این برنامه، با مد نظر قرار دادن یک استراتژی کلان و با عملی شدن آن، آینده کشور را تضمین میکند.

در فصل چهارم، لوئیس اینفنت راهکارش درباره امنیت انرژی را عرضه میکند. طرح ابتکاری امنیت ملی انرژی، مدلی ویژه را توصیف میکند که کشور با بهکارگیری آن میتواند پیچیدگیها و مشکلات کل سامانه انرژی را مدیریت کند. این طرح ابتکاری، متضمن سازوکارهایی برای پیشبرد تحقیق و توسعه است تا تصمیم ها و استراتژی های سیاست سازان، آن را محقق سازد.

چگونه یک کشور میتواند ابرقدرت اقتصادی و نظامی باشد، درحالیکه برای تضمین ِ برخوردارشدن تمام جامعه از دانش و بسترهای مناسب و کافی، برنامه ای ندارد؟ مایرا شیپلت و تیم او، در فصل پنجم به این مجموعه مسائل پیچیده اشاره می کنند و نیز به این نکته می پردازند که اگر مدارس و دانشگاههای ایالات متحده دانش آموختگانی تحویل دهند که در دنیای جهانی شده قرن بیست و یکم، توان رقابت داشته باشند، این کشور میتواند کارآمدی داشته باشد و به وظایف خود عمل کند.

چنانچه شرکتهای تجاری ایالات متحده توانایی خود در نوآوری را از کف بدهند، این کشور نمیتواند از اقتصادی قدرتمند برخوردار باشد. کامرون مدینا، در فصل ششم، نکات متعددی را بررسی میکند تا نشان دهد درچنگ گرفتن و تسلط بر نوآوری، به عنوان شاخص اصلی اقتصاد کشور، چه معانی و پیامدهایی دارد.

١٢:٥٦ - چهارشنبه ١٥ اسفند ١٣٩٧    /    عدد : ٦٤٧    /    تعداد نمایش : ١٧٥