چاپ خبر Print

فناوری های نوین مرکز آب و انرژی دانشگاه


مرکز آب و انرژی


فناوری های نوین مرکز آب و انرژی دانشگاه

" کلیپ معرفی بخشی از دستاوردهای مرکز آب و انرژی دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام"

دانشگاه جامع امام حسین(ع) می‌تواند مشکل آب کشور را حل کند

امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی و پدیدآمدن کلان شهرها، افزایش نسبی جمعیت و تراکم آن، تغییرات اقلیمی و برخی اقدامات بشر مثل برداشت بی رویه از منابع آب زیرمینی، موضوع تامین آب را کمی دشوارتر و پیچیده تر از گذشته نموده است. از طرفی وقوع پدیده های حدی در پی تغییرات اقلیم نیز معادلات عادی را برهم زده و چالش های جدی را در راستای تامین آب کافی پیش رویمان قرار داده است. سهم قابل توجه بخش کشاورزی در مصرف آب بیانگر اهمیت و ضرورت ارتقای بهره وری در مصرف آب کشاورزی است. به طوری که کاهش 10 درصدی در این بخش بیشتر از کل آب شرب کشور است. بنابراین بکارگیری روش های مدیریتی و استفاده از فناوری های نوین در زمینه کشاورزی که به کاهش مصرف آب منجر شود یا بهره وری آب را افزایش دهد، بسیار ارزشمند و حتی حیاتی برای کشور تلقی می شود.

در هر کشوری تأمین نیازهای پایه و اساسی مردم از تکالیف اصلی حاکمیت است. در کشور ایران بعد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی پیشرفت های بسیار خوبی در این زمینه حاصل شده است. دسترسی مردم به آب سالم و پایدار در مناطق شهری ایران 99.9 درصد و در مناطق روستایی 82.5 درصد است که به ترتیب 14 و 19 درصد بیشتر از میانگین جهانی است. با این حال کمترین محرومیت نیز زیبنده نظام مقدس جمهوری اسلامی نبوده و همه باید شب و روز تلاش کنند تا محرومیت در این موضوع به طور کامل از چهره ایران اسلامی زدوده شود و تمامی مردم عزیز کشورمان در هر نقطه از این سرزمین پهناور به آب سالم بهداشتی و پایدار و سایر منابع انرژی و امکانات دسترسی آسان و عادلانه داشته باشند. 

فناوری های مختلفی در دنیا بکارگرفته شدند که بهره وری آب را به ویژه در بخش کشاورزی افزایش دهند. یکی از معجزه آسا ترین این فناوری ها "توسعه سیستم های پردازش آب" است. در این سیستم ها تلاش می شود تا با اعمال تغییرات فیزیکی و بدون اضافه کردن هیچ ماده شیمیایی سبب افزایش مقاومت گیاه به تنش خشکی شوند. همچنین این فناوری در کاهش رسوب گذاری، افزایش مواد معدنی محلول در آب، افزایش کیفیت محصول و کاهش زمان جوانه زنی در گیاه تأثیرگذار است. توسعه این سیستم ها در کشور امکان کاهش مصرف آب کشاورزی تا حدود 30 درصد را فراهم مینماید. این قبیل فناوری ها به لحاظ راهبردی دارای اهمیت فراوانی هستند. 

در همین راستا مرکز راهبردی آب، انرژی و محیط زیست دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام، چند سالی است که به موضوع "آبهای پردازش شده" ورود نموده و پس از بررسی و مطالعه منابع روز دنیا اقدام به ایجاد یک "مزرعه آزمایشی آب پردازش شده" نموده است. تحقیقات پژوهشگران مرکز در این مزرعه، نتایج بسیار اعجاب انگیزی از تأثیر بکارگیری این فناوری به همراه داشته است. امید است با حمایت مسئولان و مشارکت بخش خصوصی در این قبیل طرح ها و ترویج و توسعه آن در کشور، شاهد افزایش بهره وری آب کشاورزی و بهره مندی از پیامدهای ارزشمند آن باشیم.

همچنین مرکز راهبردی آب، انرژی و محیط زیست دانشگاه امام حسین علیه السلام به مسئله محرومیت آبی ورود کرده و در قدم اول در جلسات و تعاملات متعدد و گسترده با شرکت آب و فاضلاب کشور و مدیران آب و فاضلاب تمامی استان ها، "نظام مسائل آب روستاهای کشور" را احصا و بانک اطلاعاتی آن را ایجاد نموده است. این مسائل احصا شده جهت استفاده در فرایند بودجه ریزی کشور در اختیار مجلس شورای اسلامی نیز قرار گرفت. همچنین نظام مسائل حوزه محرومیت های آبی کل کشور نیز احصاء و پیگیری ها، تعاملات و همکاری لازم جهت رفع این محرومیت ها با قرارگاه محرومیت زدایی سپاه پاسداران و وزارت نیرو و مجلس شورای اسلامی صورت گرفت. 

علاوه بر اقدامات راهبردی فوق، پیگیری ها و تعاملات در زمینه های دانشی و فنی نیز برای کمک به رفع محرومیت ها تدابیری اتخاذ شده و در این راستا تجهیزات پیشرفته "تصفیه و شیرین سازی و تولید آب از رطوبت هوا" در دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام طراحی و ساخته شد. تاکنون این تجهیزات بر اساس اولویت و نیاز به استان های خوزستان، بوشهر و سیستان و بلوچستان ارسال و در اختیار مردم قرار گرفته است. 

با توجه به تغییرات اقلیمی و شرایط خشکسالی موجود در کشور این مرکز در حال پیگیری ساخت، تامین و ارسال 200 دستگاه شیرین سازی و تصفیه سیار آب و حدود 1000 منبع آبرسانی سیار و 21000 هزار منبع ذخیره آب ثابت در اسرع وقت می باشد تا با لطف و عنایت الهی از این طریق بتواند به رفع مشکلات مردم کمک نماید.

لازم به ذکر است پیش از این نیز "پروژه شهر آبی خرمشهر" به همت دانشگاه امام حسین علیه السلام طراحی و در زمستان سال 1397 در شهر خرمشهر راه اندازی شده است. سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده سابق کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آئین افتتاحیه فاز اول پروژه شهر آبی خرمشهر که در تاریخ دوشنبه 20 اسفند 1397 برگزار شد اظهار کرد: این مجموعه حاصل تلاش دانشمندان جوان کشور زیر مجموعه دانشگاه امام حسین (ع) است که به منظور رفع مشکل آب شرب در مناطقی که مشکل آب دارند راه اندازی شده است. وی افزود: دستگاه‌های موجود در شهر آبی هم آب شرب را شیرین می‌کنند و هم به تصفیه آب‌های آلوده با آلودگی‌های بسیار بالا می‌پردازند. سرلشکر جعفری خاطر نشان کرد: این دستگاه‌ها که به همت فرزندان پر تلاش ایران اسلامی بومی سازی شده‌اند و بسیار ارزان‌تر از مشابه خارجی می‌باشند، قادرند در نقاطی که اصلاً آب وجود ندارد از رطوبت موجود در هوا آب شرب مورد نیاز را تولید کنند. وی تصریح کرد: تصفیه آب، شیرین کردن و تولید آب از رطوبت اقداماتی است که در مناطق مختلف کشور می‌تواند نیاز آب را بر طرف کرده و با این وجود دیگر جایی در کشور وجود نخواهد داشت که مشکل آب داشته باشد. فرمانده کل سپاه در پایان با بیان اینکه امیدواریم این اقدامات که در راستای رفع نیاز آبی در کشور صورت می‌پذیرد، برای مردم ما در ایام مبارک راهیان نور فرخنده باشد گفت: مسئولین تأمین آب شرب و سالم بهداشتی در سراسر کشور می‌توانند برای تولید دستگاه‌های مختلف متناسب با نیازهای منطقه خود با دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام قرارداد منعقد کنند.

 


فایل‌های ضمیمه:
تاریخ انتشار خبر: يکشنبه ١٤ تير ١٤٠٠ - ساعت : ١٩:١٥ / شماره خبر: ١٤٢٢