صفحه اصلي > تعاملات علمی و بین الملل > نظام های رتبه بندی ملی و بین المللی دانشگاه ها 

نظام های رتبه بندی ملی و بین المللی دانشگاه ها

 

یکی از مهم‌ترین و قدرتمندترین ابزارها برای سیاست‌گذاری علم و فناوری، تعریف شاخص‌ها و استانداردهای رتبه‌بندی و ارزیابی علم و تحقیق است. پایگاه‌های استنادی، ابزارهایی کارآمد برای سیاست‌گذاری علم و فناوری در جهان هستند که از طریق کسب مرجعیت ارزیابی علوم و فناوری‌ها، بر شاهراه‌های اطلاعاتی تحقیق و پژوهش در دنیا حاکم شده و از این طریق جدیدترین و بهترین نتایج تحقیقات دنیا را به دست می‌آورند و براساس سیاست‌های خود پردازش و توزیع می‌کنند. 

تدوین شاخص‌های صحیح، باعث می‌شود همه اساتید و دانشجویان به جای حرکت در راستای حل مسائل علمی و فناورانه بیگانگان، در راستای حل نیازهای جامعه خود تلاش کنند. لذا رتبه‌بندی باید منطبق با اهداف و ارزش‌های اسلامی-ایرانی انجام شود. 

برهمین اساس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) بعداز ISI و Scopus، سومین پایگاه استنادی معتبر بین المللی است که با هدف ثبت، انتشار و ارزیابی تولیدات علمی کشورهای اسلامی در چهارمین نشست وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی (ICMHESR) سال 2008 میلادی در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان مصوب و در جمهوری اسلامی ایران تاسیس گشت. 

یکی از فعالیتهای مهم پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) ارزیابی و رتبه‌بندی دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی ایران و کشورهای اسلامی است. پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از سال 1389 دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی کشور را ارزیابی و رتبه‌بندی می‌کند و به دنبال تغییر ریل نظام رتبه بندی دانشگاه ها در جهان اسلام است.

این تغییر ریل مسیر توسعه و پیشرفت دانشگاه ها را به سمت شناسایی و حل نظام مسائل کشور و جهان اسلام می تواند سوق دهد و دانشگاه ها را در مسیر اصلی خود که هدایت قطار پیشرفت کشور به سمت تمدن نوین اسلامی است سوق دهد.

لازم به ذکر است دانشگاه جامع امام حسین(ع) براساس سند تحول علمی و تعالی معنوی خود مسیر 50 ساله ای را برای کسب مرجعیت علمی تعریف نموده که جهت پایش حرکت در این مسیر، در نظام رتبه بندی ملی موسسه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) وارد شده است که براساس نتایج منتشر شده توسط این موسسه، دانشگاه جامع امام حسین(ع) در سال 1396 رتبه 22، در سال 1397 رتبه 16، در سال 1398 رتبه 12، در سال 1399 رتبه 10، در سال 1400 رتبه 6، در سال 1401 رتبه 5 و در سال 1402 رتبه 2 را در میان کلیه دانشگاه های جامع و صنعتی کشور کسب نموده است.

در ادامه برخی از معتبرترین نظام های رتبه بندی ایران و جهان معرفی شده اند: